Lezen

Hieronder vind je een lijst met boeken die zeer het lezen waard zijn, grofweg geïndexeerd per thema. Bestel ze bij je lokale boekhandel!

Romans over de Kleine en Grote Wereld

Het Hart van Alle Dingen door Elizabeth Gilbert
– anders dan Gilbert’s andere boeken, is dit een meeslepende historische roman over Alma die als vrouw haar tijd vooruit was in het verrichten van wetenschappelijk botanisch onderzoek. (De Engelstalige luisterversie van dit boek is zeer aan te bevelen. De Engelse titel is The Signature of All Things.)

De Kleine Grote Wereld in de Kunst

The Art and Science of Ernst Haeckel
– dit is één van de mooiste kunstboeken door een botanisch tekenaar. Zijn werk is fabuleus, wonderlijk en eindeloos inspirerend. De XL versie weegt tonnen en is niet in de hand te houden. Tafel nodig!!! En een spaarvarken om te slachten. Máár! Taschen heeft een handzamer en zeer goed betaalbaar jubileumeditie uitgebracht. Een must-have voor kunst-, natuur-, en wetenschapsliefhebbers.

Handig voor een Natuurdagboek

The Laws Guide to Nature Drawing and Journaling door John Muir Laws
– Hoe pak je dat nou aan, de natuur tekenen? Wat teken je? Waar begin je? Hoe zit een vogel in elkaar? Hoe kun je, ook als je niet zo goed kunt tekenen, tóch met een paar lijnen een vogel vangen in een tekening? En dan ook nog zo dat je kunt zien welke vogelsoort het is? Dit is misschien wel het beste en dikste doe-het-zelf boek voor het getekende dagboek. Engelstalig boek.

Keeping a Nature Journal: Deepen your Connection with the Natural World all around you door Clare Walker Leslie
– Engelstalig, maar toegankelijk boek vol handvatten over hoe je een natuurdagboek kunt aanpakken. En let wel, er zijn geen regels. Alles kan en mag. Maar wie een leidraad zoekt, heeft hier een heel mooi startpunt.

Natuur in je Kleine Wereld

De Tuinjungle: Tuinieren om de Wereld te Redden door Dave Goulson
– in dit boek geeft Goulson je een blik op je tuin die je niet zo snel vanzelf krijgt en helpt je met inzicht van je Kleine Wereld een Grootse te maken.

Natuur en het Systeem

The Systems View of Life: a Unifying Vision by Fritjof Capra & Pier Luigi Luisi
– een wetenschappelijke verhandeling over systemen in de natuurkunde en biologie met een brug naar andere wetenschappelijke velden in relatie tot de klimaatverandering.

Verweven Leven: de Verborgen Wereld van Schimmels door Merlin Sheldrake
– een fascinerend wetenschappelijk boek over het ware leven van schimmels dat vele malen groter blijkt dan we tot voor kort wisten

Het Verborgen Leven van Bomen door Peter Wohlleben
– een boek dat maakt dat je nooit meer hetzelfde naar de wereld zult kijken. Het boek is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar inmiddels biedt wetenschappelijk werk van onder andere Merlin Sheldrake in toenemende mate ondersteuning aan de visie van Wohlleben.

Benedenwereld: Een Reis door de Diepe Tijd door Robert MacFarlane
– Hoewel dit boek niet direct gaat over het systeem van de natuur, haalt dit boek wel een aspect van het systeem van onze aarde naar voren, de ondergrondse wereld, die het plaatje in ons hoofd van dat systeem completer maakt en een stuk wereld laat zien waar nog niet vaak iemand licht op geschenen heeft. Bijzonder goed geschreven en zeer prettig leesbaar.

Over Kijken en Zien

De Kunst van het Observeren door Amy E. Herman
– Wie kijkt, ziet niet altijd. Vaak, en véél vaker dan we onszelf van bewust zijn, zien we wat we dénken dat we zien en niet wat er werkelijk is of gebeurt. We “zien” onze eigen oordelen en vooroordelen in plaats van wat er echt is. Dat is niet alleen onhandig in het verkeer of als je in het leger of bij de politie werkt. Ook wanneer je iets observeert zoals jouw Kleine Grote Wereld, is het handig je bewust te worden van hoe je kijkt en wat je werkelijk ziet. Ontzettend fascinerend boek.

De Zeven Zintuigen: over Waarnemen en Onwaarnemen door Iris Sommer
– Psychiater en neurowetenschapper legt uit hoe onze waarneming werkt. En hoe het eigenlijk helemaal níet werkt, al denken we van wel. Fascinerend boek dat heel fijn wegleest en waar je in je waarnemingen toch wel iets van opsteekt. Goed naar je Kleine Grote Wereld kijken, doe je namelijk niet alleen met je ogen, maar met al je zintuigen.

Systeem en gezondheid

De Professor als Proefkonijn door prof. Irene van Staveren
– Een professor in de economie wordt geplaagd door chronische migraine waar geen arts een oplossing voor heeft en het wordt alsmaar erger. Ze besluit een wetenschappelijk literatuuronderzoek te doen naar een ziekte waar verrassend weinig kennis over blijkt te zijn en komt erachter en toont aan dat de oplossing in het systeem ligt. Sterk voorbeeld van hoe de medische wereld chronische ziekten systemisch zou kunnen (en m.i. móeten) benaderen. Van Staveren mag dan geen medisch wetenschapper zijn, haar gedegen wetenschappelijke achtergrond legt hier een solide fundament voor nieuwe medisch wetenschappelijke uitgangspunten.