Over

Als voormalig en zeer actief WNF Ranger dacht ik dat ik al veel van de natuur wist. Ik kende best veel namen van planten en dieren en ik had door het inrichten van een aantal tuinen wel wat ervaring met de groei en bloei van planten. Maar dat alles was nog helemaal niets vergeleken bij de wonderlijke zaken die aan het licht kwamen toen ik eens écht naar mijn eigen tuin begon te kijken en elke dag meer en meer zag. Mijn kleine stukje aarde, mijn Kleine Wereld, werd met de dag Groter. Elke ontdekking brengt een nieuwe ontdekking met zich mee en nieuwe vraagtekens die een antwoord willen.

Wat ik leerde, was dat ik nooit eerder heb gezien hoeveel prachtige beestjes er zo dichtbij ons leven en hoe zij van belang zijn voor het delicate systeem waarin we allemaal leven. Maar wat ik ook leerde, was dat de uitdagingen van de Grote Wereld ook in mijn eigen Kleine Wereld spelen. Met de vondst van “zeldzame” insecten die alleen in mediterrane gebieden voorkomen, landde de klimaatverandering letterlijk bij mij op de stoep. En zo bleek mijn eigen Kleine Wereld een redelijk goede afspiegeling te worden van de Grote Wereld daar ergens ver weg achter mijn schutting.

Sinds ik jaren terug in aanraking kwam met de Systeemtheorie, die stelt dat de wetenschap de huidige uitdagingen van onze wereld alleen nog maar aan kan door de problemen vanuit systemen te benaderen, en sinds ik steeds meer boeken las die deze theorie ondersteunen, zie ik overal de systemen en hoe alles met alles binnen die systemen met elkaar samenhangt. Dat geldt voor de maatschappij, voor onze eigen levens en ook voor de natuur. Verandert er op één punt in dat systeem iets, dan krijgt het hele systeem te maken met de gevolgen van die verandering. Met dat principe kunnen we iets. Denk ik. En het is met die blik dat ik het systeem van mijn Kleine Grote Wereld observeer en bevraag.

Ik ben Mandy van Goeije, kunstenaar/illustrator met een passie voor onderzoek en de natuur. Bovendien schrijf ik graag. Zo verwerk ik mijn indrukken in beeld en taal. Soms natuurgetrouw en feitelijk, soms speels en expressief. Het komt hier allemaal voorbij.

Mijn Kleine Grote Wereld

Een Kleine Grote Wereld hoeft niet groot te zijn. Het kunnen een paar potten voor de deur of op een balkon zijn. Een stukje gras langs de stoep, een plantsoen in de straat, het paadje waar je de hond uitlaat. Zolang het maar een plek is waar je vaak komt en waar je de tijd kunt nemen om er goed naar te kijken, desnoods op je knieën.

Mijn eigen Kleine Grote Wereld bevindt zich midden in Zeeland en bestaat uit de achtertuin, de voortuin, de gebaande paadjes die ik met mijn hond bewandel en natuurplekjes aan zee en in de Zeeuwse polders om mij heen