Activiteiten / agenda

Agaatvlinder op de Sedum in mijn voortuin
De Agaatvlinder, maar dan anders!

Natuurtekenen, maar dan anders!

Bij een natuurdagboek denk je al gauw aan van die prachtige, waarheidsgetrouwe botanische tekeningen…tekeningen die zo mooi en gedetailleerd zijn dat we al snel het gevoel hebben: “Laat maar. Dat kan ik niet.” En dat is eeuwig zonde.

Ten eerste hoef je niet realistisch te kunnen tekenen om een natuurdagboek bij te houden. In een paar simpele krabbels kun je al een heleboel vastleggen en een interessante pagina maken. En wie zijn creativiteit en fantasie liever de vrije loop laat, kan ook zijn hart ophalen in een natuurdagboek. Want wie zegt dat je de plantjes en beestjes precies zo moet tekenen als ze er in werkelijkheid uit zien? Kijk, het is wél zo dat als je veel tekent, je vanzelf steeds beter wordt en je op een dag ontdekt dat je ineens prachtige, realistische natuurtekeningen kunt produceren. En toegegeven, dat is kicken! Maar botanisch kunnen tekenen, hoeft echt niet. Vroeger moesten natuurtekenaars wel fotografisch realistisch kunnen tekenen, om informatie te delen in de wetenschap. Maar tegenwoordig hebben allemaal wel een camera of een smartphone die uitermate precies kan vastleggen hoe onze Kleine Grote Wereld eruit ziet. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken? En dan kunnen wij ondertussen onze creativiteit er eens op loslaten.

Hiernaast zie je een voorbeeld van hoe een Agaatvlinder een illustratie van een schattig schepseltje werd. Het begon met een oefening realistisch schilderen. Dat is de aquarel op de bovenste foto. Toen leende ik wat elementen die deze vlinder kenmerken en maakte ik een serie illustratieve tekeningen van wezentjes die allemaal iets van deze vlinder leenden. Dat is ook natuurtekenen, maar dan anders! Want hoewel je speelt met je fantasie, leer je stiekem een heleboel over zo’n beestje. Je tekent, je bestudeert, je kijkt nog eens en dan kan er iets moois ontstaan.

Dit kun je natuurlijk thuis doen, maar misschien vind je het leuk om het in een groep te doen, live bij mij, in het veld of online. Check hieronder de mogelijkheden.

Een boom in aquarel

Online Natuurtekengroep

Voor wie ver weg woont of gewoon graag aan zijn eigen tafel tekent, is er de online Natuurtekengroep. We komen samen in een wekelijkse Zoom en gaan aan de slag met een vooraf gegeven thema waar je al een klein beetje voorbereidend werk voor hebt gedaan. Je werkt met eigen materialen naar keuze.
Je hebt een webcam en microfoon nodig voor de online meeting.

wanneer: maandagavonden van 19.30 – 21.30 (met uitzondering van schoolvakanties)

kosten: 10 euro per sessie; je betaalt per kalendermaand vooruit

maximaal 12 deelnemers. Bij voldoende deelnemers kan er een extra groep starten.

Een boom in inkt

Natuurtekengroep in Goes

Teken je graag bij mij aan tafel en duik je graag met mij De Kleine Grote Wereld in, dan kan dat. We werken aan de hand van een vooraf gegeven thema dat je al een klein beetje hebt voorbereid. Je werkt met eigen materiaal en in een eigen techniek naar keuze.

wanneer: vrijdagochtenden van 9:30 – 11:30 (met uitzondering van schoolvakanties)

kosten: 15 euro per keer; je betaalt per kalendermaand vooruit

maximaal 3 deelnemers. Bij voldoende aanmeldingen kan er een extra groep starten.

Dagboekpagina over een schijnbaar oninteressant vliegje
dat onverwachte talenten blijkt te hebben…

Veldworkshop natuurtekenen

Zin om er eens op uit te trekken in mijn Kleine Grote Wereld? Dat kan. Een aantal keer per jaar kun je mee het veld in en dan gaan we ter plekke aan de slag.

Voor deze workshop heb je nodig: een camera, een smartphone met internet, een schetsboek en teken- en schildermaterialen voor op papier. En drinken en een lunchpakket, niet te vergeten. Als je een vergrootglas en verrekijker hebt, super! En misschien muggenlotion en een kussentje of stoeltje.

Je hoeft niet goed te kunnen tekenen. Wel is het handig als je nieuwsgierig bent en het niet erg vindt om op de grond te zitten.

De workshops vinden doorgaans plaats in de omgeving Midden-Zeeland, maar op verzoek kan deze workshop als er genoeg deelnemers zijn ook op locatie plaatsvinden.

Wanneer: check de agenda hieronder

Kosten: check de agenda hieronder

Agenda:

verschijnt in de lente van 2023

Samen tekenen

Wat is er leuker dan samen tekenen? Samen op onderzoek uit. Samen kijken, is samen meer zien. En samen leren, is méér leren.

Tekenen leer je door het te DOEN. Het kan helpen om technische tekenlessen te volgen, maar het is net zo leuk en veel spannender om het jezelf aan te leren. Het heeft als groot voordeel dat wanneer je nog niet zo goed kunt tekenen, je heel creatief wordt in het vinden van oplossingen. En als je dan later terugkijkt, dan zul je zien dat die vroege tekeningen ontzettend origineel en ‘eigen’ kunnen zijn. Voor een goede tekening is techniek maar het halve werk. Een eigen beeldtaal ontwikkelen is de andere helft en dat kan al met stokpoppetjes.

Tekenen bij mij is dan ook geen technische les. Natuurlijk geef ik aanwijzingen als je die graag wil. Maar veel belangrijker vind ik de ondersteuning in het vertellen van jouw verhaal in beeld. Want ook wanneer je de natuur tekent, vertel je een verhaal over jouw eigen Kleine Grote Wereld – dat wat jíj ziet en waar jíj je over verwondert en de vragen die dat in jóu oproept. Dat je dat op papier leert uitdrukken, dáár gaat het om. En dan je verhaal met anderen delen, natuurlijk. En je zult zien dat je tekeningen al snel steeds mooier worden…